Køb billige bøger

14. dec 2016

Det er en af de evige piner ved at være studerende: Bøger. Når semesterstart nærmer sig, er det vigtigt at have penge på kontoen til at få de nødvendige bøger, som skal bruges i de nye fag. Listen med bøger er sikkert lang, og når det er universitetsbøger, så er de samtidig dyre. Køb af nye bøger er en af de (hvis ikke den) største udgifter ved at være studerende, men fortvivl ikke. Der er håb forude.

 

Hvor meget er en brugt bog værd?

Køb og salg af brugte bøger er nemlig blevet big business på landets videregående uddannelser og agerer som sit eget lille frie marked, hvor udbud og efterspørgsel af en given bog afgør prisen af den. Udbud og efterspørgsel er imidlertid nogle svære parametre at bruge til at afgøre prisen af en bog, så lad os kigge på nogle andre parametre, der spiller en rolle, og som er lidt nemmere at værdifastsætte. Overordnet skal du stille tre væsentlige spørgsmål for at vurdere prisen:

 

  • Hvilken udgave er bogen?
  • Hvor mange overstregninger er der i bogen?
  • Hvordan er den overordnede stand?

 

Udgaven af bogen er vigtig at kende, for hvis det er en ældre udgave, kan vigtig ny teori inden for området være undladt. Derudover er rækkefølgen af indholdsfortegnelsen måske forskellig fra ”pensum-bogen”(den bog, underviserne bruger). Dette gør det svært at finde de rigtige lektier, for indholdet i kap. 6 i pensumbogen omtales måske i kap. 4 i den brugte udgave. Jo ældre en udgave, jo mindre er bogen værd.

 

Antallet af overstregninger i bogen er også vigtigt. Er der få, men gode overstregninger, kan de være en fordel, da det vigtigste indhold highlight’es. Er der mange overstregninger, så bliver det tit uoverskueligt at læse, og de kan sjældent bruges til noget, hvis det hele på det nærmeste er overstreget. En generel ulempe ved overstregninger, få som mange, er at de frarøver dig muligheden for selv at overstrege det vigtigste. Overstregning af de vigtigste pointer hjælper mange studerendes indlæring. Ligesom med udgaven af bogen gælder det, at jo flere overstregninger der er, jo laver er prisen.

 

Bogens overordnede stand er selvfølgelig også vigtig og jo dårligere standen er, jo lavere er prisen på bogen.

 

Det her var nogle af de vigtigste ting i forhold til at vurdere prisen på bøger og med dem in mente, skal du nok være i stand til at navigere rundt i ”de brugte bøgers frie marked”.

 

Dit studies betydning for din mulighed for at købe brugte bøger

Til sidst skal det nævnes, at ikke alle har lige mulighed for at købe brugte bøger. Hvilket studie man har valgt spiller en stor rolle i ens mulighed for at købe brugte bøger. Hvis der er en stor faglig udvikling inden for de emner, dit studie beskæftiger sig med, vil pensumbøger som regel oftere udskiftes med nyere, eller der vil komme nyt indhold i de eksisterende. Hvis pensumbogen udskiftes til en anden bog, kan du ikke bruge en brugt bog, der var pensumbog for nogle år siden til meget.

 

God fornøjelse og held og lykke med bogsøgningen!