Du er ikke alene!

10. dec 2018

Stress og angst i forbindelse med studie – der er råd at hente

Skrevet af Maria Kolster 

Så er du bestemt ikke den eneste! Stadig flere og flere studerende oplever angst, stress eller andre ubehagelige symptomer i forbindelse med deres studie, men der er heldigvis råd at hente!

 

Vi lever i en verden fuld af forventninger

…. Og det har du nok mærket mange gange på egen krop. Allerede fra mellemtrinet i grundskolen, bliver vi oplært i at tænke langt ud i fremtiden. Det startede med uskyldige spørgsmål som drømme om, hvad man ville være som voksen, senere blev spørgsmålene mere seriøse og omhandlede gymnasievalg (eller ej) og senere videregående uddannelse. De fleste unge har svært ved at navigere rundt i en verden fuld af forventninger til dem. Forventningerne kommer først og fremmest fra ”de højere magter” med fremdriftsreform, uddannelsesloft og de tårnhøje adgangskrav på mange videregående uddannelser, men kan også komme fra forældre, omgangskreds og især også indefra. Vi mennesker er designet til gerne at ville indfri forventninger, men kan hjernen ikke følge med, eller bliver forventningerne for høje, kan det ende ud i stress, angst og i værste tilfælde depressioner.

 

En hårfin balance

Ingen mennesker kommer igennem et helt liv uden at føle sig presset og til tider stresset. Det er helt naturligt og kan endda være sundt, fordi vi udvikler os kognitivt og menneskeligt, når vi stilles overfor udfordringer. Men det er en yderst hårfin balance, der skelner ”sundt stress” fra ”usundt stress”, og det er vigtigt, at du lytter til dig selv og din krop eller får hjælp af fx en psykoterapeut, hvis du har svært ved selv at finde balancen.

 

Det skal du holde øje med

Måske går du på et studie samtidig med, at du jonglerer med studiejob(s), fritidsinteresser og socialt samvær. For nogle fungerer det rigtig godt at have mange bolde i luften, mens der for andre skal mindre til, før det at have travlt ebber over i direkte stress. Det er derfor svært at sætte en klar grænse, fordi stress er en MEGET individuel ting. Det vigtigste du kan gøre for dig selv er derfor at mærke efter:

  • Er det stadig rart at være dig (på trods af travle perioder)?
  • Døjer du med fysiske symptomer som hovedpine, ondt i maven eller udmattethed?
  • Har du svært ved at sove om natten pga. tanker?
  • Har du lyst til at stå op om morgenen og tage i skole/ arbejde?
  • Har du stadig tid til at lave ting, som du virkelig holder af?

Mange personlige ting kan være et tabu, men vær ikke bange for at søge om hjælp. Læs mere om, hvordan du søger hjælp her.

 

Giv dig selv plads

Er svarene på disse spørgsmål negative, er det på tide at geare ned! Skær ned i dine aftaler, accepter, at du ikke kan læse ALT til studiet, og overvej om en lavere karakter måske også er OK til den næste eksamen. Har udfordringerne vokset sig større, end du kan overskue, kan en psykoterapeut som Morten Lund, der har base i Silkeborg, give dig de rette redskaber til at håndtere disse udfordringer og finde tilbage til et sundt niveau igen.

Krop og sind hænger uløseligt sammen, og presser du dig selv for hårdt, kan det gå udover både din mentale velvære og give fysiske symptomer. Find din balancegang!