Får du ondt i hovedet, når du studerer? Måske har du nedsat syn

24. mar 2023

Opdag tegnene i tide

Oplever du træthed og hovedpine i din daglige gang som studerende? Så bør du blive undersøgt med optisk udstyr hos en professionel. For mange studerende er det en del af hverdagen – og der er intet, der ikke kan løses med en kop kaffe. I mange tilfælde skyldes trætheden dog ikke kun presset fra lektielæsning. Tværtimod kan der ligge andre årsager til grund for det manglende overskud, som man kan opleve som studerende. Har man øget tendens til at få ondt i hovedet i forbindelse med skolearbejde, kan det skyldes, at man har nedsat syn. Når man har nedsat syn, skal man nemlig koncentrere sig ekstra meget om at læse. Dette slider på øjnene, giver ondt i hovedet og gør det svært for den enkelte at koncentrere sig. Heldigvis er der meget, man kan gøre for at afhjælpe dette ubehag.

 

Typiske tegn på nedsat syn

Som udgangspunkt er det helt naturligt at føle sig udbrændt eller træt, når man studerer. Oplever man nogle af nedenstående tegn hyppigt, bør man imidlertid søge hjælp og få optisk udstyr.

  • Træthed. Føler man sig mere træt end normalt, er det vigtigt, at man får undersøgt synet.
  • Hovedpine er en af de hyppigste faresignaler ved nedsat syn. Når man skal kæmpe mere for at se tingene klart, kommer hovedet på overarbejde.
  • Kniber du øjnene sammen for at se bogstaverne? Så har du måske nedsat syn.
  • Problemer med motorik. Nedsat syn viser sig ikke kun, når der skal læses. Går du ofte ind i ting eller har svært ved at gribe en bold, er det på tide at få optisk udstyr.

Hvis man kan nikke genkendende til nogle af disse punkter, bør man rådføre sig hos professionelle. Briller eller kontaktlinser er nemlig ikke blot med til at forbedre ens studietid – det giver også livskvalitet i det private!

 

Vær særligt opmærksom som forælder

Er man forælder til et barn i skolealderen, er det vigtigt, at man er særligt opmærksom på ovenstående tegn. Mange gange kan det være svært for det enkelte barn at forklare, hvordan han eller hun har det. Måske tør barnet ikke at fortælle, at han eller hun har svært ved at se, i frygten for at få briller. Derfor er det vigtigt, at man har særligt øje for ens barns trivsel som forælder – både i sociale sammenhænge og på skolebænken.