Lav et madbudget

02. sep 2018

Skær ned på madbudgettet og få råd til mere sjov

Havregrød, rugbrødsmadder og pasta med ketchup? Måske ikke de mest tiltalende retter, men for en studerende med et SU-budget, der skal formå at strække sig til den essentielle overvejelse, samt give plads til diverse fester og byture, kan proletar-mad være guld værd. Som studerende kender du sikkert til, at din konto altid skraber bundlinjen sidst på måneden. Alligevel ligger der jo lige den fødselsdag d. 30., som du også skal finde luft i budgettet til. Økonomisk planlægning og indkøbslister er for de fleste studerende ikke på listen over ting, man elsker at bruge tid på, men en lille smule struktur kan dog medføre, at du til gengæld kan nyde tilværelsen lidt mere sidst på måneden. 

 

Planlæg, planlæg, planlæg!

Hvad enten du bor alene, eller sammen med en roomie, kan indkøb ofte være uoverskueligt. De fleste madvarers portioner rækker langt ud over, hvad få personer kan spise alene, så det kan ofte være en kamp med udløbsdatoen. Med en lille smule planlægning inden indkøbene foretages kan du dog få mere ud af dine råvarer og tilmed undgå madspild. Tænk blandt andet på hvilke ingredienser, der kan indgå i mange forskellige retter og planlæg gerne din aftensmad et par dage frem herefter. Får du for eksempel kødsovs den ene aften, kan resterne fungere udmærket i en madpandekage dagen efter. Hvis du altid har de essentielle tørvarer, som pasta, ris og havregryn, kan du med få indkøbte ingredienser skabe stor variation.

 

Sådan får du indarbejdet grøntsager i din SU-mad

Når du på et tidspunkt får mangel på C-vitamin, er det på tide at få tilført nogle flere grøntsager i din madlavning. Her kan det anbefales at udnytte de gode, grove grøntsager, som mætter mere og holder i flere dage. Med broccoli, løg og kål går man aldrig galt i byen, og så fungerer de også glimrende sammen i en wok. Lav enten en stor portion, så der er rester til flere dage, eller gem halvdelen af brocollien til en tærte eller salat dagen efter.

 

Gode ideer til madplanen

Risengrød, pasta i alle afskygninger og hakkebøffen med løg er alle nemme retter, der kræver meget få ingredienser. Er du helt tom for ideer, kan man heldigvis finde mange madopskrifter ved blot at søge på en bestemt råvare. Du kan også eksperimentere selv med ”alt-godt-fra-køleskabet”. Det nye fænomen one-pot pasta er for eksempel en god mulighed for at få ryddet ud i alle køleskabets kroge, og så er det tilmed den nemmeste form for madlavning nogensinde.

Tilbage er der kun at citere det gode gamle ordsprog ”hvad der er sparet, er tjent”. Og gå så ud og brug alle dine nyerhvervede penge fornuftigt. For eksempel på den ekstra øl i baren, som du sikkert fortjener.