Find en bolig - min erfaring

20. apr 2017

Skrevet af Anders Midtgaard Norlyk, studerer på Aarhus Universitet

 

Hvis du er klikket på det her indlæg, er det formentligt enten fordi du ikke har et sted at bo og leder efter et eller fordi du bor et sted, men en husleje, der ikke er SU-venlig og leder efter noget billigere.

Jeg flyttede hjemmefra i slutningen af december og har således selv lige været i en situation, hvor jeg (1) skulle finde et sted at bo og (2) stedet, jeg fandt, skulle have en husleje, jeg kunne betale med min SU.

Jeg vil i det her indlæg fortælle lidt om min vej fra boligsøgende til lejer, så du kan få en ide om, hvad du skal gøre, og hvad du ikke skal gøre

 

Billige steder at bo (i Aarhus)

Som studerende er det langt de færreste, der har råd til at bo alene i en herskabslejlighed på Frederiksberg. Men hvordan finder du så en lejlighed, der er til at betale sig fra, og som du har lyst til at bo i?

Mine tre gode råd til dig er:

  1. Søg ungdomsboliger
  2. Overvej, hvor vigtigt det er at være inden for ringvejen
  3. Søg sammen med flere andre
  4. Spørg venner og bekendte, om de kender nogen, der kender nogen, der kan hjælpe dig

 

Ad. 1) Ungdomsboligerne er suverænt din bedste mulighed for få en billig bolig. De kendte ungdomsboliger i uniparken har ikke en husleje alt incl. Der overstiger de 2000 kr. Med særligt meget! Ulempen er, at du skal dele køkken med andre. Hvis det ikke er dig, kan du også få nogle virkelig lækre ungdomsboliger rundt omkring i Aarhus med eget bad og køkken. Fælles for de gode ungdomsboliger er dog, at ventetiden er lang (13-24+ måneder) så søg tidligst muligt, dvs. 6 måneder inden studiestart.

 

Ad. 2) Huslejen på boliger stiger nærmest proportionelt med, hvor centralt du bor. Ringvejen er mere eller mindre skillelinjen. Boliger uden for ringvejen er markant billigere end tilsvarende boliger inden for ringvejen. Hvis du er villig til at cykle lidt længere for at komme fra A-B, kan du derfor se frem til en markant lavere husleje og lidt flere penge til det sjove.

 

Ad.3) Hvis du gerne vil være en af de få, der kan bo i en herskabslejlighed inden på Frederiksberg, der både ligger centralt og har eget badeværelse og køkken, er der faktisk mulighed for det. Hvis du deler lejen med to-tre venner, bliver beløbet lige pludseligt meget mere spiseligt.

 

Ad. 4) Det bedste råd, jeg kan give dig er at bruge dine kontakter. Langt de fleste, der har fået en lejlighed, af dem jeg kender, har fået den igennem deres kontakter. Mine venner og jeg kommer alle fra Aarhus og har fået bolig i Aarhus, hvilket selvfølgelig gør det hele lidt nemmere. Men man ved aldrig hvem folk kender, så lad vær med at affeje muligheden bare fordi du ikke kender nogle fra den by, du skal flytte til. Måske du kender nogen, der gør.

 

What to do and what not do

Jeg er ærgerlig over at indrømme, at listen over det jeg gjorde rigtigt i min søgen efter en bolig er noget kortere, end det jeg gjorde forkert.

 

  • What not to do: Nu er jeg i løbet af denne mail kommet med en masse gode råd til, hvordan du finder en lejlighed. Desværre var jeg ikke selv ret god til at følge dem. Hvis du vælger at søge ungdomsboliger, må du f.eks. love mig, at du logger ind på deres hjemmeside en gang i måneden. Glemmer du det (som jeg gjorde), mister du hele din anciennitet på 5 måneder og skal til at starte forfra.

 

Og hvis du beslutter dig for, at du gerne vil søge sammen med dine venner så hør dem ad i god tid, om de gerne vil. Lad vær med at vente til kort tid inden studiestart, hvor alle dine venner har løst deres boligsituation (som jeg gjorde)

 

  • What to do: Jeg gjorde en ting rigtigt, da jeg søgte boliger. Heldigvis for mig var det nok. Jeg spurgte venner og bekendte. Min gode ven fra folkeskolen endte med at kunne hjælpe med at skaffe en studiebolig inden for ringvejen, der var til at betale – med eget bad og køkken. Jeg var heldig, men mindre kan også gøre det!

 

Held og lykke med boligjagten

Held og lykke til dig, der leder efter en bolig. Jeg håber, du kunne bruge mine råd til noget og forhåbentlig lære af mine fejl.

Hvis du selv har været i en lignende situation og også har nogle gode råd, må du meget gerne kommentere på indlægget!

 

Ellers var det alt herfra.