Glem karaktererne

24. jun 2018

Fokus væk fra karaktererne

En stor del af ethvert studieliv er unægteligt karakterer. Det meste af det, en studerende laver og producerer, bliver bedømt med en karakter, og mange bliver simpelthen stressede over følelsen af at skulle præstere hele tiden. Hermed følger en besked fra den anden side, fra livet post studietiden, og det centrale budskab er; glem karaktererne. Der er naturligvis studier og brancher, hvor karakterer fylder meget, og sådan er det (desværre) bare. Men på langt de fleste studier kunne de studerende lære meget af at give sig selv lov til at flytte fokus en smule, og her følger en række gode råd til, hvad man hellere skal fokusere på end sine karakterer.

 

Studiet er ikke lig arbejdslivet

Karakterer gives på baggrund af et meget smalt grundlag – ofte enten en opgave eller en mundtlig præstation – og meget sjældent kan dette grundlag overføres til virkeligheden og det arbejdsliv, som venter de studerende. Bare fordi du har fået 02 i en eksamen, betyder det ikke, at du er dårligt egnet som studerende eller som kommende kollega på en given arbejdsplads; nærmest tværtimod. Prøv at minde dig selv om det næste gang du er nervøs for en karakter. Se dine studier og dine karakterer som baggrundsviden, som et afsæt og som en vej mod noget andet - ikke som en præcis gengivelse af dig som person eller af din kommende succes på arbejdsmarkedet. Læs i stedet følgende liste og bliv inspireret til områder, som du i stedet kan fokusere på.

 

Lær dine studiekammerater at kende

Er du glad i din hverdag, vil det gavne dig på alle tænkelige måder – både nu og i fremtiden. Derfor er det altid en god idé at prioritere de sociale arrangementer højt, også selvom det bliver på bekostning af, hvorvidt din næste aflevering bliver lige præcis, som du havde tænkt.

 

Få relevant erfaring

Mange har en helt naturlig tendens til at prioritere studierne over studiejobs, og det er på sin vis også en god ting. Men det er en rigtig god idé at huske på, hvor meget reel hands on-erfaring du kan få i et studiejob, og i sidste ende ér det altså din erfaring frem for dine karakterer, som du bliver rekrutteret på. Brug tid på at søge relevante studiejobs og tag dem for guds skyld, hvis du får muligheden. Du skal nok klare læsningen og eksamenerne alligevel – mange arbejdsgivere er meget fleksible og ved godt, at studerende har travlt i eksamensperioder

 

Find dig selv

Adspurgt om, hvorfor de endte med at ansætte den givne kandidat, fremhæver rigtig mange arbejdsgivere personlighed. Personlighed og ikke karakterer. Derfor kan det være alfa og omega for dig, at du på et eller andet tidspunkt i dit liv tager dig tid til at finde dig selv, uanset om du gør det på en jordomrejse, som skibums i Østrig eller som flaskedreng i Kvickly. Idet man giver sig selv pause fra studierne – eventuelt i et sabbatår mellem gymnasie og ens videre færd – bliver mange også klar over, hvem de egentlig er, hvad deres prioriteter er, og hvad de egentlig vil. Det er vigtigt. Det er ikke dit snit, som ene og alene viser, hvem du er. Der er rigtig mange beskæftigelsesområder, gudskelov for det, og uanset om du har et snit på 3 eller på 12, har du de helt rigtige kompetencer til en eller anden stilling.