Genbrug er et hit

17. maj 2018

Køb billig tøj og lap det selv

Som studerende kan tøjbudgettet være stramt, men der er en anden mulighed, end at købe billigt tøj i discountbutikkerne, hvis du vil holde din garderobe nutidig. At sy sit eget tøj virker som en svær opgave, men imellem læsningen kan det være en god måde at slappe af og samtidig spare lidt penge.

 

Upcycling er et hit

Etablerede tøjmærker, som eksempelvis Asfalt, har i mange år haft upcycling som identitetsmarkør for brandet. Upcycling er en måde, hvorpå man forvandler gammelt genbrugstøj til modetøj. Ideen skulle oprindeligt være en måde at gøre det mere miljørigtigt at gå i modetøj, og på samme tid er det en måde at gøre mode opnåeligt for mennesker, der ikke har store tøjbudgetter. En af de andre fordele ved upcycling er, at alle stykker tøj er forskellige. Selvom man rammer en præcis stil, vil tøjet stadig som udgangspunkt være anderledes, hvilket giver genkendelighed og kan være med til at pifte din stil lidt op, hvis du gør det rigtigt.

 

Det skal du bruge:

 

Et udgangspunkt

Inden du starter med at sy, er det altid en god ide at have et udgangspunkt. Hvis du ikke har den store erfaring, så kan det hjælpe meget med at gå i genbrugsforretningen for at finde et par stykker tøj, som du kan tage udgangspunkt i. En af fordelene ved brugt tøj er, at overfladebehandlingen er vasket af, så det er nemmere at arbejde med stoffet.

 

Symaskinen

Til at starte med skal du bruge en symaskine. Der findes et hav af symaskiner, og selvom det er fristende at anskaffe sig en af de helt dyre maskiner, så er det slet ikke nødvendigt. Som udgangspunkt, så er en symaskine, hvor det er muligt at indstille sømlængder og stingbredder, mere end rigeligt til en begynder. Små detaljer som automatisk knaphul og automatisk nåleposition er mindre vigtigt i første omgang. Der findes både mekaniske og elektroniske symaskiner, og der er ikke nogen, som er bedre end den anden. Forskellen på de to er, at den elektroniske symaskine har flere funktioner og som oftest er den også mere præcis. Det er derfor nemmere at lave præcise syninger med en elektronisk symaskine. Et godt tip er, at man ikke skal købe de billigste maskiner, da de ofte ikke kan så igennem kraftigere stof, eller går hurtigt i stykker.

 

Redskaber

Det er altid smart at have, hvad man skal bruge lige ved hånden i en kvalitet, som ikke går i stykker for øjnene af dig, når du skal sy. Derfor anbefales det, at du anskaffer dig ordentlige redskaber første gang, så du ikke skal købe flere gange. Her er der tale om saks, sytråd, symaskinenåle, knappenåle, målebånd, linealer og stof. Hvis du er i tvivl om, hvad du skal bruge, kan du med fordel gå forbi din lokale symaskineforhandler, hvor de kan hjælpe dig med at finde alle de redskaber og materialer, der skal til, så du kan komme ordentligt i gang. Hos Guldager & Sønner kan du finde alt, hvad du har brug for, og på deres hjemmeside finder du også både maskiner og tilbehør i alle prisklasser.

 

Læs 'Sådan går du i gang med at sy' her.