Sådan undgår du madspild
17. mar 2017
Husholdninger i Danmark smider ifølge Miljø- og Fødevareministeriet hvert år 260.000 ton mad ud, som kunne være spist. Tager man også detailhandlen, servicesektoren, hoteller og institutioner med, så har vi et samlet madspild på 700.000 ton om året. Der er altså ikke noget at sige til, at vi i de senere har hørt meget om madspild i medierne.
Den øgede fokus på madspild har blandt andet betydet, at detailhandlen forsøger at gøre noget ved problemet ved at sætte prisen på varer ned, når de nærmer sig sidste salgsdato, så varerne bliver solgt i stedet for at blive smidt ud. Men der er selvfølgelig også noget, som vi forbrugere kan gøre for at sænke madspildet.
Hvorfor skal jeg gøre noget?
Du tænker måske: ”hvor meget hjælper det egentligt, at jeg gør noget ved mit madspild?” En hel del faktisk! For hvis vi alle sammen gør lidt for at undgå at smide mad ud, bliver det samlet set til en del. Og hvis du skal helt overbevises, så er her 3 gode grunde til at stoppe madspild:
- Du sparer penge
Hver dansker smider i gennemsnit 47 kg. mad ud om året. 47! For en gennemsnitlig familie med to voksne og to børn betyder det, at der ryger 7200 kr. ud i skraldespanden om året. Der er altså mange penge at spare, hvis du undgår madspild.
- Du hjælper miljøet
Det er i høj grad miljøet, som bliver belastet, når der smides mad ud. Der bliver brugt mange ressourcer på at producere kød og grøntsager, og hvis maden ender i skraldespanden, er de ressourcer spildt, og dermed har der været en unødig belastning af miljøet.
- Du får det godt med dig selv
Du ved godt, at det er dumt at købe noget, du ikke får brugt, så derfor føles det godt at få spist posen med gulerødder og salaten, inden det bliver slatten og kedeligt og ender i skraldespanden. Så gør noget godt for din samvittighed og nedsæt dit madspild.
Hvordan undgår jeg madspild?
Hvis du vil undgå madspild, skal du helt enkelt ikke købe noget, som du ikke får brugt. Der er 3 områder, hvor du skal være opmærksom, hvis du vil handle mere fornuftigt.
- Inden du handler
Forbered din tur i supermarkedet ved at lave en madplan og en indkøbsliste. Når du laver madplan, så sammensæt den, så du får brugt alle grøntsager og kød i løbet af en uge. Så skal du bruge et halvt broccoli den ene dag, så find en ret, hvor du bruger den anden halvdel dagen efter. På den måde får du brugt de varer, som du køber.
Når madplanen er færdig, laver du en indkøbsliste. Holder du dig til den, kommer du ikke hjem med unødige impulskøb, som du ender med at smide ud.
- Når du handler
Selv med din indkøbsliste i hånden, kan det ”gå galt”, når du handler, hvis du falder over et godt tilbud. Overvej, om du får det hele brugt, inden du ligger varerne ned i kurven, så det ikke ender i skraldespanden.
De varer, som du skal bruge samme dag eller dagen efter, kan måske være sat ned. De fleste supermarkeder har datovarer, som du kan få billigere, fordi de nærmer sig sidste salgsdato. Ved at købe de varer, sørger du for, at supermarkedet ikke skal smide dem ud, og dermed mindsker du også deres madspild.
- Når du laver mad
Tilpas mængderne med det der bliver spist. Laver du altid for mange ris eller spaghetti, så lav mindre, så du undgår at smide resterne ud. Har du lavet for meget mad, så gem resterne i fryseren eller spis dem næste dag til frokost.
Få inspiration til at bruge resterne
Står du hver uge med nogle varer, som du ikke fik brugt, så indfør en ugentlig ”restedag”, hvor du kan få dem brugt. Det kan godt være det bliver en masse småretter, der ikke hænger sammen, men til gengæld kan du spise det med god samvittighed, fordi du har fået tømt køleskabet.
Er du tom for ideer til, hvordan du bruger det halve blomkål og noget revet ost, så er der flere steder, du kan hente inspiration:
- Bogen ”Stop spild af mad – en kogebog med mere”
Bogen er lavet af Selina Juul, som står bag forbrugerbevægelsen Stop Spild Af Mad. Bogen skal gerne inspirere dig til at bruge dine rester, og så kan du med bogen lære mere om madspild, og hvordan du undgår det.
- App’en ”For resten”
Forbrugerrådet står bag denne app, hvor du kan finde den madvare, du har en rest af, og få en opskrift, så du kan få brugt resten. Ryster du telefonen, kommer der en ny opskrift frem, og med mere end 200 opskrifter er der nok at vælge mellem.
- Opskriftssider og blogs
Der er mange hjemmesider og blogs med opskrifter, hvor du kan søge på en madvare, og så dukker der opskrifter op, som indeholder netop den madvare. Aarstiderne, som laver måltidskasser, har en funktioner, der hedder ”tøm køleskabet”. Her kan du angive tre ingredienser og få opskrifter, hvor de er med. Det er rigtig nemt og super praktisk, hvis du har flere rester liggende.
Lad os gøre det sammen!
Der er meget, du selv kan gøre for at sænke madspildet, og alt hjælper. Derfor er det også mere effektiv at gøre det sammen. Del rådene her med din familie og venner, så alle kan være med og bidrage til, at madspildet bliver så lavt som muligt. Har du selv nogle tips til at undgå madspild, er du velkommen til at dele dem i kommentarfeltet.
Relaterede søgeord
Andre indlæg i samme kategori
13. feb 2023
Undgå spild med disse råd
19. jan 2023
Økologi på SU
23. sep 2022
Sørg for god mad til studentergi...
04. mar 2022