Sy dit eget tøj og spar penge

17. maj 2018

Sådan kommer du i gang med at sy

Det er blevet mere og mere populært at sy sit eget tøj, og det er der god grund til. Ikke alene er det sjovt, at sy sit eget tøj, men det er også en god måde at spare mange penge på, når man er studerende. Hvis du ikke rigtig er kommet i gang endnu med at sy, frygt ej. Her er en guide til, hvad du skal bruge, og hvordan du skal gøre for at komme med på upcycle-bølgen.

 

Hvorfor sy sit eget tøj?

Tøj er dyrt, og fedt tøj er endnu dyrere. Selvom det er uhensigtsmæssigt for en studerendes økonomi, bruger de danske studerende tusindvis af kroner på modetøj. Når man er på SU, er et par bukser til 800 kroner en stor udskejelse, hvilket er grunden til, at man lige så nemt selv kunne sy dem til meget billigere penge. En af fordelene ved at sy sit eget tøj er, at det er muligt at sætte sit helt eget præg på det. På denne måde undgår man at gå i det samme tøj som de fleste andre, selvom man går smagfuldt og moderne klædt.

 

Det skal du bruge for at komme i gang

Selvom det er muligt, er det langt fra den bedste løsning, bare at gå i gang med nål og tråd, og så se hvor det det ender. I stedet er det en god ide at anskaffe sig en god og stabil symaskine. En begyndersymaskine behøver ikke nødvendigvis at have alverdens funktioner, og en mekanisk symaskine af en nogenlunde kvalitet skulle gøre tricket. Er man mere til præcise syninger, og vil man gerne lave pænere syninger, kan det godt betale sig at finde sig en elektronisk symaskine, hvor man mere nøjagtigt kan indstille ting som sømlængde og nåleposition. Udover symaskinen, er det en god ide at have både ekstra tråd, nåle, saks, målebånd og stof. Flere redskaber er egentlig ikke nødvendigt for at komme i gang.

 

Læs også: Genbrug er et hit!

 

Sådan starter du

Det er ikke lige nemt at starte et syprojekt op. Derfor kan det anbefales at starte med et snitmønster, som du efterfølgende tilpasser til din egen størrelse. Man kan finde snitmønstre online i alle tænkelige former. Hvis du derimod gerne vil ændre på noget, som allerede er lavet, kan det anbefales at finde noget i en genbrugsforretning og sy det om, så snittet passer dig. At starte fra bunden er ikke altid lige nemt, men med et udgangspunkt som eksempelvis et par bukser eller en trøje kan opgaven pludselig virke mere overkommelig.

Som udgangspunkt har du ikke behov for at kunne ret mange syteknikker, hvis du bare skal lave basistøj, men hvis resultatet skal være godt, skal du som minimum kunne lave stikninger og sy zigzag. En god ide er at sy pudebetræk til at starte med, så du kan øve dig i basale teknikker, inden du begiver dig ud i at lave beklædningsgenstande.