Fordyb dig i dine interesser på et højskoleophold

21. apr 2021

Et højskoleophold er en oplevelse for alle

Inden det store universitets liv, eller som en pause imellem bachelor- og kandidatuddannelse, vælger mange at tilbringe et år på højskole. Et højskoleophold giver rig mulighed for fordybelse inden for specifikke emner som interesserer dig, uden de høje krav som et almindeligt studie eller skoleophold indebærer.

På en højskole er der ingen karakterer eller eksaminer i de fag, man vælger at tage. Det handler altså udelukkende om dine interesser og din personlige udvikling. Der er desuden ingen adgangskrav, hverken på højskolen eller de specifikke kurser. En højskole er altså for alle og enhver.

 

Livet på en højskole

Under et højskoleophold bor du på højskolen. Det vil sige, at du ikke kun suger læring til dig på stedet; du spiser der, sover der og fester der. Eftersom at en højskole ikke præsenterer noget pensum eller karaktersystem, vil du opleve, at alle elementer af opholdet smelter sammen og bliver til én samlet oplevelse, med en sløret linje imellem læring og fritid. Underviserne brænder for deres emner og underviser i øjenhøjde.

Typisk bor man på et tomandsværelse på et højskoleophold, om end de fleste højskoler tilbyder enkeltmandsværelser. Mange foretrækker dog den første mulighed grundet det øgede fokus på det sociale, samt den hyggelige stemning der kommer ud af at dele et værelse med en anden person.

Inden man tager på højskole, er der en del overvejelser, man kan gøre sig: hvor kunne jeg tænke mig at tage på højskole henne? Hvilke emner interesserer mig? Skal jeg vælge en områdespecifik højskole?

 

Hvilken højskole passer dig?

På tværs af landet findes der et væld af forskellige højskoler. Mange af disse fokuserer på bestemte områder, så der findes forskellige typer højskoler til forskellige typer mennesker. Hvis man ønsker at fordybe sig i sine kunstneriske sider, kan man f.eks. tage på et højskoleophold på en musikhøjskole for kreative sjæle.

Der er også højskoler der fokuserer på uddannelsesforberedelse til specifikke uddannelser. Det kan være en gode ide at tage rundt og besøge flere forskellige højskoler, så man får et overblik over mulighederne, inden man træffer det store valg.