Hvad er en kostskole?

23. sep 2022

Dyrk din personlige udvikling i trygge og lærerige rammer

 

Kostskolen er en skoleform med en lang, tung tradition, der til tider indhenter den ellers moderniserede institution. Kostskolen som fænomen har flere hundrede år på bagen, men hvor det i gamle dage var religiøse dannelsesanstalter, der blev ført med hård hånd, er det i dag moderne institutioner med en unik mulighed for at dyrke både faglige og sociale sammenhænge. Modsat efterskolen er en kostskole hjem og uddannelsessted for gymnasieelever, der ønsker at fremme den personlige vækst og opleve selvstændigheden i at flytte hjemmefra.

 

Derfor skal du tage på kostskole

 

På en kostskole – eller et kostgymnasium, som det også kaldes – vil du bo med omkring 50-100 andre jævnaldrende. Det giver dig en mulighed for at lære dig selv bedre at kende i sociale sammenhænge, og det er ikke atypisk, at man her danner venskaber, der varer hele livet. Gymnasietiden er vigtige år i din personlige og faglige udvikling, og på en kostskole kan du i trygge rammer gå på opdagelse i dig selv og dine interesser og på den måde blive klogere på, hvad der gør dig til en god ven, datter, søn og elev. Her arbejder man med principper som ”frihed under ansvar”, så du kan lære at tage vare på dine egne behov uden nogensinde at være rigtig alene. Det er noget af dem, som andre unge, der har været kostelever, mener er de mest givende dele af at gå på kostskole.

 

Priser for et kostskoleophold

 

Alt afhængigt af, hvor du befinder dig i landet, kan priserne på et ophold være svingende. Det er dog værd at bemærke, at du som kostelev kun skal betale for kost og logi. Hvis du er under 18 år gammel, vil dine forældre kunne få tilskud til dit kostskoleophold. Du kan også som enhver anden gymnasieelev få SU, når du går på kostgymnasium, og her kan du ovenikøbet forvente at få satsen for udeboende. Et kostskoleophold vil dog typisk – før tilskud – koste omkring 4000 kr./md.