Hvad laver en energikonsulent?

13. feb 2023

Energikonsulent – hvad er det?

 

Vi befinder os i en tid, hvor bæredygtige byggerier og energiløsninger er en vigtig del af hverdagen for private boligejere såvel som erhvervsdrivende. Flere og flere unge uddanner sig inden for dette felt i håb om en dag at kunne gøre en væsentlig forskel inden for bæredygtighed i bredeste forstand. En af de uddannelser, som du kan tage inden for dette felt, er uddannelsen som energikonsulent. En energikonsulent er i korte træk uddannet i at lave energimærkninger og de dertilhørende energirapporter på både boliger og andre ejendomme. Det er altså energikonsulenter, der foretager den grundige gennemgang af forskellige installationer og byggetekniske forhold, der har en indflydelse på, hvad energiforbruget er i en ejendom. I dette indlæg kan du læse mere om, hvordan man uddanner sig som energikonsulent.

 

Sådan bliver du energikonsulent

 

Typisk vil de, der tager en uddannelse som energikonsulent, allerede have en form for byggeteknisk uddannelse som fx ingeniør eller arkitekt. Dette er dog ikke et krav alle steder. Du skal dog have en gymnasial uddannelsesbaggrund og minimum 2 års erhvervserfaring for at tage uddannelsen som energikonsulent. Uddannelsen vil typisk vare mellem 3-6 måneder og koster mellem 5.000-7.000 kroner. I løbet af uddannelsen vil du lære at udarbejde energimærker og energimærkningsrapporter, og så vil du skulle tage et genopfriskningskursus hvert 3 år. Dette gør man for at sikre, at energikonsulenter altid er opdateret på nyeste viden inden for deres felt.

 

Sådan er arbejdet for en energikonsulent

 

Du vil som energikonsulent kunne arbejde for en række forskellige virksomheder. Typisk vil du dog ende i en virksomhed, der arbejder netop med at udarbejde energimærkning, tilstandsrapporter, eleftersyn og lignende. Dagene vil derfor gå med at rådgive fx private boligejere eller erhvervsdrivende, der ønsker energimæssige forbedringer i forbindelse med renovering eller nybyggeri. Du vil også blive sendt ud til boliger, der skal have lavet en energimærkningsrapport i forbindelse med salg eller køb af bolig og andre spændende opgaver.