Unge vælger tandlægen fra – kommunen står klar med tilskud

08. mar 2021

At passe på sine tænder bør være en prioritet

Det er uhyre vigtigt, at vi passer på vores tænder. De er et af kroppens vigtigste, men skrøbeligste redskaber, som vi har brug for igennem hele livet. Hvis vi ikke passer ordentligt på dem, ender de med at rådne, og selvom mange nok føler, at tandlægebesøg graver lidt dybt i pengepungen, så sparer man med jævnlige tandlægebesøg penge i det lange løb. Hvis man får undersøgt tænderne i god tid, kan eventuelle problemer opspores tidligt, og man undgår dermed at opnå permanent og livsvarig skade på tænderne.

De unge er desværre nogle af dem, som hyppigst springer tandlægebesøgene over. Faktisk dropper ca. hver 2. unge tandlægebesøgene efter de er fyldt 18 år. Årsagerne til dette kan være mange – men økonomi er bestemt en af dem.

 

Dyre priser og tandlægeskræk - unge dropper tandlægebesøg

Mange unge studerende vælger at droppe at gå til tandlæge, og årsagen til dette kan findes hovedsageligt i prisen. Det er nemlig bestemt ingen hemmelighed, at tandlægebesøg ikke nødvendigvis er en billig sag. Ligeledes er det ingen hemmelighed, at unges økonomi ikke råder over uendelige beløb til ekstra ydelser. Mange universitetsstuderende kæmper i forvejen med at få økonomien til at løbe rundt, så tanken om at skulle punge ud for at få tjekket sine tænder er måske ikke den mest tiltalende - især ikke, hvis man ikke døjer med synlige eller mærkbare tandproblemer.

En anden årsag er utvivlsomt tandlægeskræk. Tandlægeskrækkens rod findes for det meste i barndommen, men skrækken kan desværre strække sig igennem hele livet. Hvis man i forvejen er bange for tandlægebesøg, og så derefter får at vide, at man skal betale for det, kan det føles lidt som at skulle betale for en ubehagelig oplevelse – til trods for, at det i virkeligheden er det helt modsatte.

 

Kommunerne griber ind med tilskud og påmindelser

Det er bestemt et problem, at unge og studerende ikke får besøgt tandlægen, og det problem er kommunerne begyndt at bekæmpe. Dette har de bl.a. gjort igennem en større tilskudsordning, hvor unge vil kunne få betydelige tilskud til de forskellige former for tjek og behandling. Dette gør, at når tandlægeregningen flyver ind ad brevsprækken, indeholder den et beløb som er noget mere overskueligt for en studerende med en stram økonomi.

Derudover sender kommunerne også jævnligt opfordringer ud til unge omkring tandlægebesøg, så man heller ikke glemmer det – med et studie og evt. studiejob om ørene, kan man nemlig nemt hurtigt glemme at passe på sine tænder.

 

Besøg din tandlæge - det kan kun gå for langsomt

Budskabet er klart: prioriter tandlægebesøgene! Det kan virke dyrt i første omgang, og med tandlægeskræk kan det være svært at overbevise sig selv om, at det er det værd - men det er det. Undersøg hvad der er af tilskud til de forskellige former for undersøgelser og behandling, så tænderne kan få sig et tjek.