Gratis tandlæge til du er 21 år

23. jun 2022

Lovgivning fastslår at tandlæger også skal være gratis for de helt unge voksne

Det er et faktum, at færre unge voksne opsøger tandlæger, når de er over 18 år. Det er der imidlertid en helt logisk grund til – nemlig at den gratis tandlægehjælp ophører ved netop denne alder. Det er dog fortid nu, hvor den nye lovgivning på området sikrer de unge den rette hjælp. Helt konkret vil det sige, at du nu kan få gratis tandpleje, hvis du er mellem 18 og 21 år.

 

Hvordan den nye lovgivning implementeres

Aftaleparterne er blevet enige om at starte ud med at afsætte 40 millioner kroner til den gratis tandlægehjælp til unge i indeværende år. Beløbet vil stige for hvert år i takt med, at der kommer flere generationer med i puljen. Næste år er der derfor afsat 170 mio. kr., i 2024 hedder beløbet 260 millioner, hvorefter det i 2025 og de efterfølgende år vil runde 350 mio. kr. De unge mellem 18 og 21 år vil på den baggrund kunne få gratis tandpleje gennem de kommunale og private tilbud.

 

Hvad er inkluderet i tilbuddet om gratis tandpleje?

Børn og unge vil typisk være tilknyttet de kommunale tandlægetilbud, mens de går i skole. Det står dog også i denne ordning de unge frit for fra 16-årsalderen at skifte til privatpraktiserende tandlæger. Er de unge medlem af Danmark vil de desuden få dækket deres udgifter til både røntgen, eftersyn og tandrens.

Når gratis tandpleje til unge sættes på finansloven, er det fordi Sundhedsministeriet gerne vil sende et signal om et øget fokus på de unges tandsundhed. Sundhedsminister Magnus Heunicke udtaler i den forbindelse, at udsættelsen af brugerbetalingen på tandpleje forhåbentlig vil forbedre de unges tandsundhed i fremtiden. De mange millioner skal altså ses som en investering i fremtiden.