Bliv klogere på hjertestarteren

08. dec 2020

Hvordan bruger man en hjertestarter?

  1. Hjertestarteren tændes, enten ved åbning af låge eller tryk på knap
  2. Elektroderne placeres på brystkassen. Sørg for, at elektroderne er placeret korrekt, og at smykker osv. er fjernet.
  3. Lad hjertestarteren guide dig igennem. Igennem bl.a. stemmevejledning vil hjertestarteren vejlede dig igennem hele processen.
  4. Vær ikke bange for at støde ved en fejl – det er ikke muligt, uden at hjertestarteren har anbefalet stød.
  5. Ved behov for hjertelungeredning vil visse hjertestartere også hjælpe dig igennem dette.

 

Krav til hjertestartere

Alle registrerede hjertestartere, hvad end de er på gaden, i butikker eller på universitetet, skal overholde Sundhedsstyrelsens anbefalinger. Du kan dermed være sikker på, at hjertestarteren er funktionel og ikke-skadelig.

 

Alle kan redde liv

At bruge en hjertestarter kræver ingen eksamen. Faktisk forholder det sig sådan, at i Danmark må alle bruge og betjene en hjertestarter. På den måde kan enhver være med til at redde liv. Selvom, at et førstehjælpskursus stadig er anbefalet af Sundhedsstyrelsen, er det vigtigt at huske, at man ikke kan gøre noget galt, hvis man prøver at redde et liv.

Du står dog aldrig alene med det - husk, at der ofte er mange mennesker til stede på f.eks. universitetet. Ring også altid 1-1-2, hvis du står med en bevidstløs person, så en professionel kan vejlede dig igennem processen fra start til slut.

Red liv som hjerteløber

Hvis du føler dig kompetent i livredning og livreddende førstehjælp, kan du bruge de evner til at redde liv. Som hjerteløber vil du modtage en alarm på Hjerteløber appen, når nogen i dit område er ved at få hjertestop, hvorefter du vil blive vist placeringen på den nærmeste hjertestarter. På den måde øger du chancen for, at personen kan få hjælp inden ambulancen ankommer.

Især i storbyen kan det være svært for ambulancen at nå hurtigt frem – derfor kan hjerteløberens indsats være uvurderlig.